Results 1 to 4 of 4

Thread: W124 400E Cant fix ABS issue, Help!

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2017
    Location
    Vantaa, Finland
    Posts
    26

    W124 400E Cant fix ABS issue, Help!

    Hello,

    I have been struggling for 2 years now with 400e 1992
    Abs issue.

    Abs light comes on when i exceed 50kmh,
    sometimes very quickly sometimes after some minutes.
    Cruise wont work also.
    My car is non Asr version.

    Home made blink code reader gives from pin 6 (abs)
    16 flashes (Vehicle speed sensors (L6, L6/1, L6/2), implausible signal)

    I have changed ALL abs sensors one by one to new oem.

    Before i changed front right sensor, i got sometimes also 3 flashes (front right abs sensor) from the Pin 6.

    List of what ive done so far:

    - All new abs sensors(3)
    -New brake light switch
    -Changed Abs pump relays (used parts)
    -Changed Abs module (used)
    -Measured abs wires from the sensors connectors
    to the abs module with multimeter that the wire are okay
    -Checked abs pump electric motor, okay
    -Something that i cant even remember

    Still nothing has chainged.

    I have changed my rear diff from original 2.24 to w140
    3.5td 2.82 and changed the abs ring from the old
    Pinion, due to info that ive found on here.
    But the issue was before this diff change.

    ANY ideas?

    Could be that both off my Abs modules are bad?
    Only thing left that i can figure out is that i measure
    Abs module capacitors if theyre gone bad and if so
    Change them. (Ive fixed this cars T/LLR and LH by changing those dead capacitors).

  2. #2
    .036 Hoonigan™
    E500E Boffin
    gsxr's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Boise, ID, USA
    Posts
    20,987

    Re: W124 400E Cant fix ABS issue, Help!

    Do you have the same size tire front & rear? If not, that would cause a problem.

    The toothed ring on the pinion needs to match the gearset, so you don't want a 2.24 ring with 2.82 gears... hope that is not what you did. The 2.24 ring should have 43 teeth, the 2.82 gear should have 34 teeth.

    The easy test here is to connect Star diagnostics (SDS) and run HHT-Win to display live data from the ABS computer. It will show you the exact speeds from each front wheel, and the rear wheels. That will tell you which one(s) are reading incorrectly. If you don't have SDS, see if you can find someone locally that can let you use one for a half-hour. All you need to do is drive for 5 minutes at different speeds while a passenger watches the speed readouts on the screen.

    Dave M.
    1997 E420 (Bugeyes)
    1994 E420 (Blondie)
    1994 E500 (Q-ship)
    1992 500E (Mach 5)
    1987 300D (Sportline Stage 2)
    Click here for my website
    Click here for my YouTube channel

  3. The Following User Says Thank You to gsxr For This Useful Post:

    a777fan (4 Weeks Ago)

  4. #3
    E500E Guru a777fan's Avatar
    Join Date
    Aug 2017
    Location
    Seattle, WA
    Age
    38
    Posts
    659

    Re: W124 400E Cant fix ABS issue, Help!

    Have you confirmed that all wiring from the affected sensors is intact and functional while driving? There may be a short which only rears its head when the suspension and car are moving relative to one another...

  5. The Following User Says Thank You to a777fan For This Useful Post:

    gsxr (4 Weeks Ago)

  6. #4
    E500E Guru
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    DFW Texas
    Posts
    2,620

    Re: W124 400E Cant fix ABS issue, Help!

    How's the wiring to the sensors look? I've seen them break up.

    I think Dave hit the nail with the hammer. If you've put a 2.24 input onto a 2.82 gear, then the rear sensor is reading way different than the front 2 wheels. You could check that with HHT or you can uses a multimeter with a O-scope. Turn the wheel with a certain RPM and look at the signal. You can go up to the box. Then do the same with the other wheels.

    The ABS can module- you could exchange with another, but I'd replace fuses in the BM.

    I've seen a few 2.82 conversions and they usually just use a converter box.

    Michael

Similar Threads

  1. W124 M104 Wagon No Start Issue
    By kwontumspeed in forum Off-Topic Discussions
    Replies: 11
    Last Post: 08-31-2017, 02:25 PM
  2. W124 400E VIN Code Question
    By Feel Hip in forum 400E / E420 Discussions
    Replies: 15
    Last Post: 01-02-2015, 10:29 AM
  3. W124 antenna corosion issue
    By Roma_500E in forum Electrical, CAN and Wiring
    Replies: 9
    Last Post: 12-07-2013, 12:41 PM
  4. W124 400E/E420 ASR diff needed
    By jhodg5ck in forum Wanted to Buy
    Replies: 5
    Last Post: 03-09-2011, 12:18 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •